Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Adenopatie
Dictionar - litera A
19 Decembrie 2009 12:36


Ganglioni

Ganglionii limfatici sunt formatiuni anatomice care fac parte din sistemul imun. Ganglionii limfatici sunt organe limfoide secundare. Acestea dreneaza limfa din teritoriul respectiv. Ganglionii limfatici pot fi afectati in diverse boli ale organelor a caror limfa o dreneaza.

Ganglionii limfatici au o mare importanta pentru ca sunt frecvent implicati in apararea locala si pot fi afectati in diferite procese patologice.

Din punct de vedere al examenului clinic ganglionii limfatici sunt superficiali si profunzi. Ganglionii limfatici superficiali sunt accesibili examenului clinic, iar cei profunzi pot fi pusi in evidenta doar prin explorari imagistice: ecografie, computer tomograf, rezonanta magnetica nucleara.

Afectarea patologica a ganglionilor limfatici, manifestata in primul rand prin marirea de volum se numeste adenopatie sau limfadenopatie.

Ganglionii limfatici superficiali care sunt accesibili examenului clinic direct sunt:

- la nivelul extremitatii cefalice - ganglionii suboccipitali, preauriculari si retroauriculari parotidieni
- in zona cervicala - ganglionii lanturilor jugulare externe si interne, submandibulari, submentonieri si supraclaviculari
- la membrul superior - ganglionii axilari si supraepitrohleeni
- la membrul inferior - ganglionii inghinali si poplitei

Ganglionii patologici pot fi observati prin inspectie, dar palparea este metoda care permite evidentierea caracterelor specifice ale unei adenopatii. La palparea unui ganglion se urmaresc: marimea, forma, consistenta, mobilitatea fata de planurile superficiale si profunde, raporturile intre ganglionii si sensibilitatea la palpare.

In mod normal, la persoanele slabe, ganglionii se poate palpa, avand o forma ovalara, cu dimensiuni reduse sub 1 cm, consistenta elastica, sunt mobili de planurile superficiale si profunde si nu sunt durerosi.

Adenopatie - definitie

Din punct de vedere al localizarii adenopatiile pot fi localizate sau generalizate. Adenopatiile localizate inseamna afectarea unei singure grupe ganglionare si sunt expresia unei afectari secundare a unei boli in teritoriul de drenaj. De asemenea, adenopatiile localizate pot sa apara la inceputul unei afectiuni generalizate.

Adenopatiile generalizate intereseaza mai multe grupe ganglionare care au teritorii de drenaj distincte si sugereaza o afectiune generala a sistemului limfatic.

Ganglionii patologici au dimensiunea peste 1 cm, au o consistenta variabila, care poate fi moale, fluctuenta, dura - lemnoasa. Consistenta dura - lemnoasa se intalneste in afectarea neoplazica. Ganglionii patologici pot fi mobili sau aderenti la planurile superficiale si profunde.

Durerea ganglionara spontana este rara, precum si cea care este cauzata de palpare si sugereaza o adenopatie de natura inflamatorie - de natura benigna. Adenopatiile tumorale sau cele care se intalnesc in bolile sistemului limfatic sunt nedureroase. Exista adenopatii care pot fi provocate de ingestia de alcool, cum ar fi de exemplu in boala Hodgkin.

Adenopatie - cauze

Adenopatiile inflamatorii - apar secundar unei infectii sau unui proces inflamator in teritoriul de drenaj . Adenopatia inflamatorie este localizata, are dimensiuni moderate, este aderenta la tesuturile inconjuratoare, este dureroasa spontan sau la palpare, poate prezenta roseata sau modificare de temperatura a tegumentelor supraiacente. Termenul de limfangita arata prezenta unui traseu inflamator la nivelul vaselor limfatice care poate fi observat la examenul clinic. Daca adenopatia devine supurativa, devine foarte dureroasa, fluctuenta, cu inflamatie marcata a tegumentelor, de care este aderenta. Adenopatiile supurative se pot fistuliza, adica se pot deschide spontan la piele, cu evacuarea puroiului.

Adenopatiile inflamatorii specifice prezinta caractere individualizate in functie de tipul de germene.

Adenopatia care se intalneste in sifilis variaza in functie de faza de evolutie a bolii. In sifilisul primar, adenopatia este situata de regula la nivel inghinal, se prezinta sub forma unui ganglion mai mare care este inconjurat de mai multi ganglionii de dimensiune mai mica, fermi, nedurerosi. Adenopatia se poate vindeca spontan.
Adenopatia care apare in mononucleoza infectioasa este o adenopatie generalizata, cu afectarea caracteristica a ganglioniilor cervicali, inclusiv a celor suboccipitali, durerosi, mobili, de consistenta elastica. Mononucleoza infectioasa este determinata de infectia cu virusul Epstein Barr. Pe langa adenopatie mai sunt prezente angina si splenomegalia.
Adenopatia care apare in tuberculoza este relativ frecvent localizata la nivel submandibular sau laterocervical, este voluminoasa, putin dureroasa sau cu durere absenta. De cele mai multe ori nu este aderenta, cu inflamatie modesta. Se poate fistuliza cu scurgere de cazeum . La persoanele care au prezentat mai multe episoade de scurgere de cazeum se pot observa cicatrice care se numesc cicatrice scrofuloase.

Adenopatiile metastatice sunt localizate in functie de localizarea neoplasmului primar. In neoplaziile abdominale sunt localizate mai frecvent subclavicular. Adenopatiile sunt nedureroase, au consistenta dura, lemnoasa, la palpare. Initial sunt neaderente, dar pot deveni aderente atunci cand procesul neoplazic depaseste capsula ganglionului.

Adenopatiile din hemopatiile maligne si bolile tesutului limfatic prezinta caractere diferite in functie de tipul bolii, pot fi initial localizate, apoi generalizate, cu ganglioni de regula izolati, nedurerosi, elastici.

terapiamedicala.ro
Ultima modificare 11 Decembrie 2010 22:59
 

Comentarii 

 
+1 #1 Livia 2011-01-16 12:08
Sunt studenta si acest articol mi-a fost de ajutor. Multumesc
Raspundeti
 
 
+4 #2 viorica 2o12 04 29 2012-04-29 18:27
mama are adenopatie submandibulara va multumesc pentru informatii
Raspundeti
 
 
+3 #3 mihaela 2012-06-10 10:42
super bun
Raspundeti
 
 
+1 #4 mihaela 2012-06-10 10:54
multumesc
Raspundeti
 
 
+3 #5 MIRELA 2013-02-12 07:47
VA MULTUMESC,FETIT A MEA ARE O ADENOPATIE SI ACEST ARTICOL M-A FACUT SA INTELEG DESPRE CE ESTE VORBA MAI PE LARG,DEOARECE DOCTORII NU EXPLICA ASA CUM AR TREBUI DENUMIRILE BOLILOR...DIN PACATE PENTRU NOI,SISTEM
UL DIN ROMANIA ESTE UNUL INFECT...
Raspundeti
 
 
+3 #6 David 2013-05-12 15:58
Multumesk ka am iteles dela dumneavoastra ce iseamna adenopatia.
Raspundeti
 
 
0 #7 Aurel 2014-06-11 21:35
Baietelul meu are 2ani jumatate si in urma vaccinului Bcg a facut adenita axilara la subbratul stang a fost operat acum un an jumate si iar a aparut ! Va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine cei care au reusit sa isi vindece copilu 0722 730 840
Raspundeti
 
 
+2 #8 cecilia 2015-08-15 13:22
Este posibil dupa 49 de ani de la imbolnavirea deTBC sa apara adenopatie?
Raspundeti
 
 
-1 #9 ALINA 2016-10-05 17:47
Buna seara,
De aproximativ o luna mi-a aparut in ceafa 2 ganglioni.La recomandarea doctorului internist am efectuat o ecografie parti moi(tes.gras si ganglioni.In tesutul subcutanat am 2 imagini ovalare de 9,2-6,1respec 9,9-7-2,hipoecogene,o mogene,hipovasc ulare.
As dori sa stiu ce este de facut?
Raspundeti
 
 
0 #10 Dan 2018-01-28 11:16
Nu e bun trebuie tratament
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati