Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Boli de colon
Gastroenterologie
24 Octombrie 2010 09:26


Colonul este un organ care intra in alcatuirea intestinului gros. Intestinul gros este format din cec, colon si rect.

Colonul este format din:
• colon ascendent
• colon transvers
• colon descendent
• sigmoid

Colonul are rol esential in reabsorbtia apei si a unor vitamine liposolubile. La nivelul colonului se gasesc numeroase colonii de bacterii saprofite, care fermenteaza materiile ce nu pot fi absorbite.

Exista numeroase afectiuni ale colonului. Exemple de boli de colon:
• sindromul de intestin iritabil
• diverticulita
• cancerul de colon
• polipii de colon
• megacolonul acut
• megacolonul toxic
• megacolonul cronic
• rectocolita ulcerohemoragica
• colita pseudomembranoasa, etc.

Sindromul de intestin iritabil
este o afectiune care nu are o cauza organica. Se caracterizeaza prin dureri abdominale si modificari ale tranzitului intestinal. Diagnosticul de colon iritabil este un diagnostic de excludere, adica este pus dupa ce au fost excluse alte cauze organice.

Diverticulii reprezinta hernieri ale mucoasei intestinale. Diverticulii sunt frecvent intalniti la nivelul colonului, dar pot exista oriunde la nivelul tubului digestiv. Diverticulita reprezinta inflamatia unuia sau mai multor diverticuli. Nu se cunoaste cu exactitate modul in care apare procesul inflamator. Se considera ca materiile fecale sau alimentele nedigerate ajung la nivelul diverticulilor, unde determina obstructie cu proliferarea suplimentara a bacteriilor de la nivelul colonului.

Cea mai frecventa forma de cancer de colon este adenocarcinomul. In prezent se considera ca adenocarcinomul este o afectiune ale carei prognostic este semnificativ ameliorat prin efectuarea de colonoscopii in scop de screening. Se estimeaza ca aproximativ un milion de persoane sunt diagnosticate pe an cu cancer de colon. Incidenta cancerului de colon creste cu varsta iar riscul de aparitie creste la persoanele fumatoare, care prezinta afectiuni inflamatorii ale tractului digestiv, la cei cu teren genetic predispozant. De asemenea, aparitia cancerului de colon este favorizata de obezitate, sedentarism, consum de alcool, boala Chron si colita ulcerativa.

Polipii colonului sunt formatiuni benigne ale mucoasei care au crestere lenta si au un risc mic de malignizare (mai putin de 1%). Polipii colonului sunt foarte frecventi in populatia generala, din acest motiv reprezinta o cauza frecventa de malignizare. Incidenta polipilor creste cu varsta. Polipii colonului sunt asimptomatici si pot fi diagnosticati cand se efectueaza o colonoscopie. Se recomanda indepartarea polipilor in timpul colonoscopiei, pentru a reduce riscul de cancer.

Megacolon - reprezinta dilatatia colonului, care nu are drept cauza o obstructie organica. Se considera ca se poate vorbi de megacolon daca diametru cecului este mai mare de 12 centimetri. Megacolonul acut poate fi determinat de tulburari hidroelectrolitice, afectiuni endocrine (hipotiroidism sau hiperparatiroidism), boli inflamatorii intestinale, infectii (Clostridium difficile, Entamoeba histolytica) sau medicamente (opiacee, anticolinergice, digitala). Consecinta cea mai importanta a megacolonului acut este alterarea motilitatii intestinale cu oprirea tranzitului si risc de perforatie a colonului, care are o mortalitate de aproximativ 50 %.

Megacolonul cronic poate fi congenital sau apare in diverse afectiuni neurologice (boala Parkinson, afectiuni medulare, amiloidoza, neuropatie paraneoplazica, etc.), tulburari metabolice (diabet zaharat, hipotiroidism, ferocromocitom, hipopotasemie), afectiuni sistemice (dermatomiozita / polimiozita, sclerodermie, lupus eritematos sistemic, boala mixta de tesut conjunctiv) sau in urma administrarii de medicamente.
Cel mai important simptom este constipatia.

Colita pseudomembranoasa este o afectiune determinata de infectia cu Clostridium difficile, infectia favorizata de tratamentul anterior cu antibiotice, care distruge flora normala a colonului si creeaza conditiile favorabile pentru proliferarea acestei bacterii. Termenul de pseudomembranos refera la aparitia exudatului specific la nivelul mucoasei colonului. Aceasta este produs in urma actiunii toxinelor eliberate de Clostridium difficile, care determina aparitia unui proces inflamator continuu cu formarea de pseudomembrane alcatuiti din celule inflamatorii, bacterii, fibrina, celulele epiteliale. Colita pseudomembranoasa poate avea potential letal, cu o mortalitate estimata la aproximativ 2%.

Rectocolita hemoragica
cunoscuta si sub numele de rectocolita ulcerohemoragica sau rectocolita hemoragica si purulenta este o afectiune colonica de lunga durata.
Afecteaza colonul in parte sau in totalitate, mai ales pe suprafata si aproape intodeauna la nivelul terminatiei sale. Apar aeziuni ale mucoasei, cu formarea de ulceratii in perioadele de acutizare.
Afectiunea evolueaza cu pusee succesive intrerupte de remisiuni. In timpul puseurilor sunt prezente emisii mucos hemoragice. Etiologia ramane necunoscuta, fiind studiate mecanisme imunologice.

Boala Crohn a fost mult timp confundata cu rectocolita hemoragica, cu care seamana din punct de vedere clinic, radiologic si evolutiv.
Afectarea poate fi la nivelul colonului in aproximativ un sfert din cazuri, izolata, sau poate fi insotita si de leziuni ale ileonului si in aproximativ o treime din cazuri de forme localizate la nivelul colonului drept.Din punct de vedere macroscopic, peretele colonului este congestiv, edematiat, ingrosat, uneori fibros, cu afectarea lumenului. Mucoasa prezinta ulceratii longitudinale si transversale, despartite intre ele de portiuni de mucoasa sanatoasa, edematoasa sau hemoragica, aspect de pavaj. Fisurile pot fi profunde, putand determina aparitia de fistule. 

Comentarii 

 
0 #1 Melodee 2015-09-14 13:41
Intr-un final cineva a abordat tema intr-o maniera mai
concreta, pacat ca asa de putin ai scris deoarece postarea ce
citeste rapid.

my site: un stil de viata sanatos retete [http://www.e-sanatatefapte.com: http://www.e-sanatatefapte.com/]
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati