Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Ce este hematopoieza?
Intrebari si raspunsuri
22 Februarie 2011 23:15


Intrebare

Ce este hematopoieza?

Raspuns

Hematopoieza este procesul de formare a elementelor figurate sanguine. La adult, acest proces are loc in maduva hematogena.

Hematopoieza este procesul de formare a elementelor figurate sanguine: hematii (eritrocite), leucocite, trombocite.

Toate elementele figurate provin dintr-o celula stem hematopoietica pluripotenta.

La om, hematopoieza incepe in primele saptamani de dezvoltare in utero.

In perioada de dezvoltare in utero, incepand cu a treia luna, celulele stem migreaza in ficat si splina, unde are loc procesul de hematopoieza din a treia luna pana in a 7 a luna de gestatie.

Dupa acesta perioada, celulele stem se localizeaza in maduva hematogena, care se preia treptat functiile ficatului si splinei.†Asfel, la nastere, hematopoieza se desfasoara exclusiv in maduva hematogena.

La nastere, toate cavitatile osoase contin maduva hematogena. Treptat, unele focare active sunt inlocuite cu maduva galbena formata din adipocite.
Dupa varsta de 20 de ani, hematopoieza are loc in oasele late, oasele scurte si epifiza oaselor lungi.

Bibliografie

Cezar Th. Niculescu - Anatomia si Fiziologia Omului (Compendiu), Editura Corint 2009Ultima modificare 24 Februarie 2011 00:12
 

Comentarii 

 
0 #1 Andreea 2014-06-13 14:03
Interesant.Multumesc:*
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati