Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Ce este hemostaza?
Intrebari si raspunsuri
10 Februarie 2013 09:22


Intrebare

Ce este hemostaza?

Raspuns

Hemostaza reprezinta procesul fiziologic de oprire a sangerarilor. Acest proces este eficient in cazul sangerarilor din vase de calibru mic sau mediu.

Hemostaza se desfasoara in mai multe etape:

• hemostaza primara, temporara sau timpul vasculoplachetar

• hemostaza secundara sau coagularea

• timpul trombodinamic - retractia cheagului si fibrinoliza.

Hemostaza primara incepe odata cu lezarea vasului si are urmatoarele stadii:

• vasoconstrictia vasului lezat - prin acest mecanism sunt diminuate pierderile de sange

• ruptura vasului determinat expunerea colagenului situat sub celulele endoteliale, iar la aceasta retea de colagen adera trombocitele

• dupa aderare, trombocitele se unesc intre ele prin punti de proteine - proces numit agregare trombocitara

• ultima etapa este metamorfoza vascoasa a trombocitelor, cu formarea unui cheag alb, care opreste temporar sangerarea

• hemostaza primara dureaza 2 - 4 minute.

Hemostaza secundara sau coagularea este un proces foarte complex de transformare a sangelui din stare lichida in stare de gel, prin trecerea fibrinogenului din forma solubila intr-o retea insolubila de fibrina. Acest proces se desfasoara prin activarea in cascada a factorilor coagularii. Factorii coagularii pot fi plasmatici, plachetari (adica provin din trombocite) si tisulari.

Timpul trombodinamic al hemostazei consta intr-un proces retractie a cheagului, care dureaza pana la 24 ore si in care se elimina un lichid galbui numit ser. Prin acest proces cheagul devine mai aderent. Dupa repararea vasului cheagul sufera un proces treptat de dizolvare numit fibrinoliza. Fibrinoliza are drept efecte indepartarea cheagului si dezobturarea vasului, prin care se poate relua circulatia sangelui.


 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati