Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Ce este hernia abdominala?
Intrebari si raspunsuri
11 Iulie 2011 19:27


Intrebare

Ce este hernia abdominala?

Raspuns

Hernia abdominala reprezinta exteriorizarea partiala sau totala a unuia sau mai multor viscere abdominale, la nivelul anumitor zone ale peretelui abdominal.
Aceste zone unde se produce hernierea reprezinta zone de rezistenta scazuta.

Hernia abdominala trebuie diferentiata de alte tipuri de afectiuni asemanatoare cum ar fi:
• eventratiile si evisceratiile -exteriorizarea organelor abdominale se face la nivelul unor zone slabe parietale care apar secundar cum ar fi plagile operatorii, plagile traumatice, etc.
• herniile diafragmatice - diafragmul reprezinta unul dintre peretii cavitatii abdominale, care prezinta numeroase zone slabe, care permit in unele cazuri patrunderea organelor abdominale in torace
• hernia interna - organele nu se exteriorizeaza si patrund in spatii anatomice rezultate din modalitatea de dispunere a viscerelor
• hernia perineala - este o situatie mai rar intalnita

Hernia abdominala poate fi congenitala sau dobandita.
Hernia congenitala apare la nastere si poate fi observata imediat sau ulterior. Este cauzata de dezvoltarea incompleta a peretelui abdominal, sau de persistenta unui canal prin care se exteriorizeaza viscerele.

Hernia dobandita apare prin scaderea rezistentei peretelui abdominal sau prin cresterea presiunii exercitate de viscerele abdominale.

Hernia abdominala este influentata de prezenta unor factori generali cum ar fi:
• discolagenoze -afectiuni in care tesutul conjunctiv de sustinere este inferior din punct de vedere calitativ, sunt de obicei afectiuni ereditare si se asociaza de obicei si cu alte afectiuni cum ar fi hemoroizii, varicele, piciorul plat
• obezitatea
• hipotiroidia
• prezenta ascitei - cardiaca sau hepatica
• afectiuni inflamatorii cronice
cancere

Bibliografie

Nicolae Angelescu. Tratat de patologie Chirurgicala. Editura Medicala 2003Ultima modificare 11 Iulie 2011 19:28
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati