Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Ce este tromboembolismul pulmonar?
Intrebari si raspunsuri
26 Ianuarie 2013 15:42


Intrebare

Ce este tromboembolismul pulmonar?

Raspuns

Tromboembolismul pulmonar este o afectiune severa, caracterizata prin formarea de trombi (cheaguri) la nivelul vaselor pulmonare. Tromboembolismul pulmonar poate determina decesul persoanele respective daca se produce pe o suprafata mare si este dificil de diagnosticat, deoarece nu are o simptomatologie caracteristica in cele mai multe cazuri.

Cele mai multe cazuri de tromboembolism pulmonar sunt cauzate de migrarea unor trombi de la nivelul venelor membrelor inferioare, mai ales de la nivelul venelor profunde. Trombul pulmonar se formeaza rapid se dezvolta extensiv si este friabil, ceea ce inseamna ca se pot desprinde fragmente care embolizeaza alte vase.

Consecintele la nivel pulmonar sunt respiratorii si hemodinamice:

• consecintele respiratorii - unele zone pulmonare nu mai sunt irigate dar sunt ventilate. Zonele care nu mai sunt irigate prezinta contractie reflexa, se pierde surfactantul pulmonar si apare atelectazia

• consecintele hemodinamice - scade suprafata pulmonara in care se distribuie sangele care vine de la inima. Consecinta este hipertensiunea arteriala pulmonara, cu modificari asupra ventriculului drept.

Aproximativ jumatate dintre emboliile pulmonare sunt asimptomatice. Cel mai frecvent simptom este dispneea, aparuta brusc sau agravata fara justificare prin boala de baza. Daca embolia este mai mare si infarctul este mai important apare o durere toracica de tip pleuritic, insotita de dispnee, tuse seaca si febra. Ulterior poate sa apara hemoptizie.


 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati