Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Ciroza alcoolica - diagnostic, tratament
Gastroenterologie
30 Iulie 2009 17:53


Consumul excesiv de alcool este cea mai frecventa cauza de ciroza in America de Nord, de Sud si multe tari vest europene.

Ciroza alcoolica este una din entitatile de boala produse prin ingestia de alcool: ficatul gras alcoolic (steatoza hepatica) , hepatita etanolica si ciroza etanolica.

Morfopatologie

Ciroza etanolica, clasica ciroza Laennec, este o ciroza micronodulara, in care procesul fibrotic este difuz si  omogen.

Ce cantitate de alcool produce ciroza?

Consumul de alcool necesar aparitiei cirozei este foarte variabil. Un consum cu risc inalt pentru ciroza este un consum zilnic de peste 200 g alcool pur timp de 10 ani. Riscul cel mai inalt este determinat de cantitatea ingestiei si de caracterul  zilnic al consumului; tipul de alcool este mai putin important .

Doar10-15 %  din marii alcoolici dezvolta ciroza hepatica, aceasta sugerand ca exista o predispozitie metabolica de a dezvolta boala. Femeile dezvolta boala la cantitati de 4-5 ori mai mici decat barbatii; faptul se datoreaza inabilitatii genetice de metabolizare a alcolului determinata de un bagaj mai redus de alcooldehidrogenaza atat la nivel hepatic cat si la nivelul tubului digestiv.

Steatoza si hepatita alcoolica

Steatoza hepatica este o entitate perfect reversibila odata cu incetarea ingestiei.

Hepatita alcoolica este un precursor al cirozei etanolica si se caracterizeaza prin necroze hepatocitare, infiltrarea ficatului cu PMN, aparitia de hialin alcoolic, si depozitia de colagen la nivelul spatiilor perivenulare( zona centrolobulara).

Simptome si semne

Steatoza hepatica prezinta manifestari clinice reduse sau absente. Poate fi diagnosticata intamplator cu ocazia efectuarii unei ecografii abdominale. Hepatomegalia, uneori dureroasa poate fi singura manifestare clinica.

Simptomele si semnele in hepatita alcoolica sunt variate, de la forme usoare sau asimptomatice pana la forme cu evolutie letala.

Hepatita alcoolica este asemanatoare ca evolutie cu hepatica virala acuta sau toxica.

Persoanele cu hepatita alcoolica pot prezenta:

• greata
• inapetenta
• varsaturi
• stare de rau general
• dureri abdominale
• ascita
• encefalopatie hepatica
• sangerari

In general, continuarea consumului de alcool determina aparitia unor episoade de acutizare, cu icter, ascita, tulburari neurologice in cadrul encefalopatiei hepatice, acutizari care pot provoca decesul.

Incetarea consumului de alcool amelioreaza de obicei simptomele, insa modificarile histologice pot exista mai mult de 6 luni.

Ciroza alcoolica poate fi asimptomatica pana la 40 % din cazuri, care sunt descoperite accidental la autopsie sau laparotomie.

Simptomele in ciroza alcoolica se instaleaza treptat, dupa mai mult de 10 ani de consum cronic de alcool.

Pacientii alcoolici prezinta inapetenta si malnutritie care determina scaderea maselor musculare si scadere ponderala. Tulburarile de coagulare apar din cauza faptului ca ficatul lezat nu mai poate sintetiza factori ai coagularii. Pacientul prezinta cu usurinta echimoze.

Semnele severe ale decompensarii cirozei sunt icterul progresiv, sangerarile din varicele gastroesofagiene, encefalopatia hepatica si ascita.

Alte semne constatate la pacientii cu ciroza alcoolica:

• stenoze vasculare
• eritroza palmara
• hipertrofia glandelor parotide si lacrimale
• hipertrofia falangelor distale
• edeme periferice
• atrofie testiculara
• ginecomastie - pentru barbati
• semne de virilizare la femei
• contractura Dupuytren - contractura degetelor mainilor in flexie din cauza fibrozei fasciei palmare - asociata cu alcoolismul.

Incetarea consumului de alcool in cazul cirozei poate aduce ameliorari semnificative si o stabilizare a evolutiei clinice. In absenta opririi consumului de alcool simptomele si semnele se agraveaza progresiv si pacientii au evolutie catre deces prin coma hepatica, hemoragii esofagiene sau infectii recurente.

Modificari de laborator in afectiunile determinate de alcool

Steatoza hepatica sau ficatul gras prezinta modificari minime ale investigatiilor de rutina: cresteri reduse ale aspartat aminotransferazei serice (AST), discreta crestere a bilirubinei sau fosfatazei alacaline. De obicei insa, aceste valorii sunt normale.

In leziunile mai avansate pot fi prezente:

• anemie - care poate fi cauzata de deficit de vitamina B 12, acid folic (care se asociaza cu alcoolismul), de pierderi gastrointestinale acute sau cronice de sange, de hipersplenism sau de efectul supresor al alcoolului asupra maduvei osoase

• trombocitopenie - din cauza hipersplenismului si efectului inhibititor al alcoolului asupra maduvei hematogene

• cresterea transaminazelor, cu cresterea mai ales a aspartat aminotransferazei (AST)

• modificarea timpilor de coagulare - din cauza modificarii metabolismului vitaminei K si sintezei insuficiente de factori ai coagularii

• scaderea albuminelor serice - din cauza sintezei scazute hepatice

• scaderea fibrinogenului - din cauza sintezei scazute hepatice

• cresterea amoniacului sanguin- din cauza functiei hepatice alterate de transformarea a amoniacului in uree

Prognostic

Steatoza hepatica alcoolica (ficatul gras alcoolic) are un prognostic bun, cu revenire la starea initiala, daca se inceteaza consumul de alcool.

Cazurile cu afectare minima de hepatita alcoolica se pot recuperarea complet din punct de vedere clinic, cu persistenta unor modificari hepatice si histologice. Pacientii care prezinta crestere marcata a bilirubinei serice, crestere a creatininei serice, modificarea timpilor de coagulare, encefalopatie, ascita prezinta un prognostic nefavorabil, cu deces pe termen scurt.

Incetarea consumului de alcool amelioreaza semnificativ prognosticul pacientilor care au leziuni hepatice determinata de alcool. Se considera ca pacientii cu o complicatie majora a cirozei (ascita, tulburari de coagulare, sangerare din varice, encefalopatie hepatica), care continua sa consume alcool, au o durata de supravietuire mai mica de 50% la 5 ani.

Tratament

Nu exista un tratament specific pentru ciroza alcoolica. Dupa cum a fost mentionat anterior, intreruperea consumului de alcool este esentiala.

Terapia hepatica este de obicei de sustinere, tratamentele specifice se aplica in cazul complicatiilor cirozei: sangerare din varicele esofagiene, ascita, encefalopatie hepatica, etc.

Administrarea de alte medicamente la pacientul cu ciroza necesita prudenta, deoarece multe medicamente sunt metabolizate hepatic sau pe cale biliara. In lipsa unor functii normale ale ficatului, dozele obisnuite pot provoca efecte nefavorabile prin atingerea unor concentratii mai mari decat la persoanele normale.

Bibliografie

http://emedicine.medscape.com/article/185856-overviewUltima modificare 12 Februarie 2011 18:27
 

Comentarii 

 
+9 #1 moroianu 2011-07-15 19:43
buna ziua,ciroza poate fii vindecabila?bineinteles cu toate tratamentele respectate.Cat timp ar fii necesar, ptr.o posibila vindecare daca exista.Va multumesc anticipat.SANATATE MAXIMA TUTUROR.Mai ales dvs. celor care ne raspundeti
Raspundeti
 
 
+2 #2 olimpia 2011-08-06 19:56
ciroza este ireversibila dar cu regim strct poate fi stagnata,in decurs de un anse obtin inbunatatiri la marcari hepatici [transaminaze} dar uneori este metabolica,si duce la ceea ce nu ne dorim.sanatate multa.
Raspundeti
 
 
+2 #3 camelia neagu fetest 2011-08-25 11:13
mama mea are ciroza dar nu intelege sa se lase de baut cand era minora a avut hepatita cronica agresiva acum 15 ani sa apucat de baut si a dat in ciroza
Raspundeti
 
 
+5 #4 alexandra 2011-08-31 07:27
Sotul meu are ciroza etlica.cu toata medicatia alopata si naturista,nu renunta la alcool.deci?inclusiv pe mine m-a facut terci,din punct de vedere emotional/.alcolismul este o boala foarte grea.
Raspundeti
 
 
+2 #5 andreea 2011-09-01 15:47
ciroza etilica din pacate nu se vindeca;doar se intretine-trebuie doar multa vointa si o motivatie. daca a fost un moment de ratacire nu trebuie sa continuam...trebuie sa ne gandim la noi si la cei la care tinem. trebuie sa ne gasim forta de a merge mai departe oricat de greu ar fi.bafta tuturor!
Raspundeti
 
 
0 #6 cristina 2011-12-05 19:12
tatal meu are ciroza si cancer la stomac,asa spun medicii.nu au vrut sa il opereze si l-au trimis acasa. el tot ce mananca vomita.daca ati avut experiente de tipul asta,spuneti-mi cat timp mai are.
Raspundeti
 
 
-1 #7 lidia 2012-01-10 04:59
dupa cum spun medicii am ciroza hepatica de la alcool dar nu am asa efectiuni dupa cum spun ei pot sa maninc ce vreau si de baut mai putin poate mai tirziu o sa se manifeste?
Raspundeti
 
 
-3 #8 lidia 2012-01-10 05:01
dupa cum
Raspundeti
 
 
+7 #9 lucian 2012-01-13 15:28
Si eu, Lidia, am fost diagnosticat la fel fara manifestarile expuse in articolul de sus, in martie 2011,. Am tinut un regim strict, am luat hepatoprotectoa re (lagosa si esentiale) , fara alcool ,grasimi , ciocolata, etc, etc, tratament naturist cu ceaiuri si multe fructe, credinta in dumnezeu , optimism, mult optimism, vointa, si ma simt k nou,. Bineinteles ca totul e ok si vad viitorul foarte frumos si de durata.
Raspundeti
 
 
-4 #10 hajos claudiu 2012-02-12 15:15
Mama mea are ciroza hepatica decompensata se mai poate trata ,sau mai exact ce sanse mai are si daca exista vreun tratament cv .va rog sami dati uN raspuns ,va multumesc
Raspundeti
 
 
+1 #11 nelu 2012-04-08 11:08
in ianuarie 2009,am fost diagnosticat.Ai perfecta dreptate Lucian.toate cele bune
Raspundeti
 
 
+3 #12 mia 2012-04-12 19:44
Buna ,de o luna am aflat ca tatal meu are ciroza acoolica dar ce ma intereseaza mai tare este de varicele din esofag. si as vrea sa stiu daca se poate tine in frau cu tratament si regim foarte stric si as vrea ceva liste ,meniuri de regime pt mama ca nu mai stie ce sa ii maifaca va multumesc celor care imi vor raspunde
Raspundeti
 
 
-4 #13 mia 2012-04-13 13:10
Buna ,in urma cu o luna am aflat ca atatl meu are ciroza pe baza de acool dar ce ma inereseaza este de varicile de pe esofag care la-ea gasit medicii. si cam cat timp se poate reface ficatul daca tine regim destul de strit,fara grasimi fara prajeli,fara sare ,fara acool si multa odihna si as vrea ceva meniuri pt mama ca nu mai stie ce sa ii faca a ramas in pana de ideei va multumes celor care imi raspund
Raspundeti
 
 
+4 #14 teodorescu lia 2012-11-12 13:18
exact ca si MIA , DORESC UN REGIM ALIMENTAR PT CIROZA , MAI ALES CA EU SUNT SI F SLABA ... 43 KG , SI 1, 64 ... LA VARSTA DE 49 DE ANI . VA MULTUMESC
Raspundeti
 
 
0 #15 capy 2012-11-30 20:23
Quoting lucian:
Si eu, Lidia, am fost diagnosticat la fel fara manifestarile expuse in articolul de sus, in martie 2011,. Am tinut un regim strict, am luat hepatoprotectoa re (lagosa si esentiale) , fara alcool ,grasimi , ciocolata, etc, etc, tratament naturist cu ceaiuri si multe fructe, credinta in dumnezeu , optimism, mult optimism, vointa, si ma simt k nou,. Bineinteles ca totul e ok si vad viitorul foarte frumos si de durata.
buna,o dieta corespunzatoare si odihna regulata aduce rezultate semnificative.
Raspundeti
 
 
+2 #16 capy 2012-11-30 20:30
capy,buna,o dieta corespunzatoare si odihna regulata,aduce rezultate semnificative.incercati sa consumati dimineata o lingura de ulei de maslinextravige n pe stomacul gol,apoi stati o jumatate de ora culcat pe partea dreapta,sanatat e.
Raspundeti
 
 
+3 #17 meli 2013-02-17 06:13
si eu sun cu aceasta problema numai ca la mine e virala nu alcoolica fara simptome dar analizele sau regulat doar primind medicamente naturale; reisa, lecitina,siitac he,spirulina asa ca incercati si dumneavoastra ca cu ajutorul lui Dumnezeu ne vom face bine
Raspundeti
 
 
-1 #18 anonim 2013-11-09 11:43
cred ca sotul meu are ciroza alcolica dar nu a incetat sa bea deloc pentru ca nu intelege ca este o boala grava iar stresul este f. f. mare multa sanatate celor care sunt in aceesi situatiie ca mine
Raspundeti
 
 
0 #19 virgil 2013-11-30 15:56
ce pot sa mananc
si ce nu
Raspundeti
 
 
0 #20 vlad 2014-02-15 19:28
eu ma simt bine ca orice alcoolic care a trecut de sevraj dar dimineata vomit de 2 3 ori asta in ultimii 6 ani eu am 30 aveti grija de voi
Raspundeti
 
 
+1 #21 daniela 2014-09-30 19:40
curaj si forta
Raspundeti
 
 
0 #22 mariana 2015-01-30 14:55
Daca ciroza da alergi?
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati