Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Dermatomiozita
Reumatologie
01 August 2009 10:42

Dermatomiozita este o afectiune caracterizata printr-o miopatie inflamatorie asociata cu leziuni cutanate caracteristice. Exista si cazuri de "polimiozita" la care lipsesc modificarile cutanate.

Manifestari cutanate: preced sau apar concomitent cu suferinta musculara.

- Incep cu febra, alterarea starii generale, scadere in greutate, astenie, asociata de o eruptie eritemato-edematoasa violacee mai ales pe pleoape si periorbitar (aspect de "ochelari").

- Ulterior apar eriteme maculo-papuloase in zonele cu proeminente osoase (genunchi, coate, articulatii interfalangiene si metacarpo-falangiene (semnul Gottron). Aceste leziuni pot conflua in placi rosii-violacee cu telangiectazii si escare necrotice. Cu timpul leziunile inflamatorii cutanate se transforma in arii atrofice si depigmentate.

- telangiectazii periunghiale, hemoragii "in aschie" a cuticulei unghiale hipertrofiate

-  calcinoze cutanate care se pot deschide prin fistule la suprafata pielii.Manifestari musculare:

- astenie musculara bilaterala si simetrica: mai ales la muschii proximali ai centurii scapulare si pelviene, se manifesta prin dificultate la ridicare de pe scaun, la urcarea scarilor, la mentinerea mainilor deasupra capului, la imbracare, dezbracare, pieptanat

- mialgii si sensibilitatea muschilor la palpare

Manifestari viscerale: tulburari de deglutitie, aritmii cardiace, fibroza pulmonara.

Examene de laborator


- dozarea enzimelor de origine musculara (creatin fosfokinaza CPK, aldolaza, lactico-dehidrogenaza LDH,  transaminaze SGOT au valori peste normal)
-    electromiograma arata scaderea amplitudinii si duratei potentialului electric al unitatii motorii, unde ascutite si descarcari spontane de inalta frecventa.
-    biopsia musculara arata semnele unei miozite interstitiale, cu infiltrat inflamator mononuclear si semne de degenerescenta a fibrei musculare cu pierderea striatiilor transversale
-    prezenta de autoanticorpi antinucleari, antimiozina, antimioglobina
- cautarea unei neoplazii maligne este obligatorie, deoarece la adulti pana la 50 % din cazuri dermatomiozita se poate asocia unei tumori maligne (mamar, tub digestiv, pulmonar, genital)

terapiamedicala.ro

Ultima modificare 01 August 2009 10:53
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati