Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Diureza normala
Urologie
23 Decembrie 2009 19:20


Diureza reprezinta cantitatea de urina care se formeaza renal si se elimina intr-un interval de timp. Diureza se masoara de regula pe 24 ore, dar poate fi determinata si pe alte perioade; pe minut, de exemplu, diureza normala este cuprinsa intre 0,7 si 1 ml.
Diureza se masoara prin colectarea cantitatii de urina pe 24 ore. La o persoana adulta care nu are afectiuni neurologice masurarea diurezei se face cu usurinta. La persoanele cu boli grave, coma, pierdere a controlului sfincterian poate fi necesara efectuarea unui cateterism vezical pentru determinarea diurezei.

Principalul element de reglare a diurezei, care influenteaza si echilibrul hidric, este mentinerea osmolaritatii mediului extracelular. Centrul de reglare se afla la nivelul hipotalamusului si coordoneaza centrul setei si eliminarile de urina prin secretia hormonului antidiuretic. Cresterea osmolaritatii determina sete si secretie hormonala cu cresterea aportului si scaderea eliminarii de apa, cu formarea de urina concentrata. Scaderea osmolaritatii inhiba secretia de hormon antidiuretic cu formare de urina diluata.

Diureza normala reprezinta suma finala a activitatii renale de formare a urinei. Filtratul glomerular normal cuprinde aproximativ 120 litri pe 24 ore, majoritatea se reabsoarbe de la nivel tubular. In mod normal se elimina din vezica urinara aproximativ 1 - 1,5 litri de urina / zi. Aceasta cantitate reprezinta diureza normala.

Cantitatea de urina eliminata pe zi trebuie sa asigure eliminarea unor sarcina osmotice care sunt date de produsi de catabolism. Rinichii trebuie sa elimine fiecare zi un anumit numar de ioni de potasiu si de valente acide. Aceasta pierdere osmotica obligatorie face ca, in eventualitatea unei diureze mai mici de 500 ml / 24 ore functiile organismului sa fie afectate.

Modificari ale diurezei sunt provocate de diversi factori, precum alterarile functiilor renale, de aportul lichidian sau de pierderile lichidiene extrarenale.

terapiamedicala.ro
Ultima modificare 24 Decembrie 2009 11:23
 

Comentarii 

 
-3 #1 cristea ionelia 2011-05-30 15:38
nu imi trebuie asta .eu vreau definitie inregistrare si abateri
Raspundeti
 
 
+1 #2 STIDEM 2011-11-05 09:28
Contorizam lichidele consumate incepand de dimineata si pana seara la culcare.
In aceeasi zi masuram urina eliminata, inclusiv cea de peste noapte si prima urina din dimineata urmatoare.Se pare ca trebuie sa eliminam prin urina peste 80% din lichidele consumate in ziua masuratorii.
Raspundeti
 
 
0 #3 mariami 2013-12-05 16:34
am consumat de dimineata pana seara 2l apa urina eliminata ziua si noaptea pana dimineata la aceeasi ora a fost2,5 litri.E bine su nu nu
Raspundeti
 
 
0 #4 Esti cam proasta 2015-07-20 08:29
Quoting cristea ionelia:
nu imi trebuie asta .eu vreau definitie inregistrare si abateri

Ai tastat ceea ce vrei sau astepti sa ghiceasca cineva ce doreste maria ta??
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati