Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Starea de nutritie - evaluare
Endocrinologie
12 Ianuarie 2010 18:27


Evaluarea starii de nutritie urmareste stabilirea existentei unui exces ponderal sau unui deficit ponderal, precum si identificarea cauzelor.

Examinarea clinica ofera o idee generala despre starea de nutritie. Se poate evalua prin inspectie si palpare cantitatea de tesut adipos. Pentru starile grave de denutritie importanta este prezenta bulei lui Bichat care se gaseste in grosimea obrazului si care reprezinta unul din ultimele depozite care dispar in malnutritie.

Cea mai simpla metoda de evaluare a starii de nutritie este determinarea greutatii si raportare a acesteia la greutate ideala.

In decursul istoriei medicale au fost folosite mai multe formule pentru determinarea greutatii ideale.
Cel mai folosit indice in trecut a fost: greutatea ideala este data de cifra inaltimii in centimetri din care se scade 100.
Urmatoarea formula folosita a fost:
greutatea ideala= inaltimea - 1 00 - (inaltimea - 1 5 0) / 4.

In prezent se considera ca greutatea ideala se poate evalua cel mai bine prin determinarea indicelui de masa corporala, care se calculeaza prin impartirea greutatii in kilograme la patratul inaltimii exprimate in metri.

Greutatea ideala este corespondenta unui indice care este cuprins intre 18 - 2 5.

Determinarea stratului adipos subcutanat se poate face prin masurarea grosimii pliului cutanat cu dispozitive speciale. Grosimea pliului cutanat poate fi determinata la diverse niveluri si se poate aprecia dispozitia stratului adipos.

O alta determinare utila este talia - circumferinta abdominala care ofera informatii despre depunerea abdominala (superioara) sau gluteofemurala (inferioara) a grasimii.
Aceasta se determina prin masurarea circumferintei abdomenului la jumatatea distantei dintre rebordul costal si creasta iliaca.
Starea de nutritie se poate evalua din punct de vedere biologic prin dozarea albuminelor plasmatice.

terapiamedicala.ro
Ultima modificare 10 Noiembrie 2010 19:57
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati