Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Fibrom nazofaringian
O.R.L.
14 August 2009 16:27


Descriere

Fibromul nazofaringian este o tumora benigna (din punct de vedere histologic) intalnita aproape exclusiv la pacientii de sex masculin la varsta pubertatii.

Clinic, tumora are un comportament malign prin caracterul invaziv, desi din punct de vedere histologic tumora este benigna.  Tumora creste progresiv, ocupa tot rinofaringele, se extinde in fosele nazale, sinusuri paranazale, obraz, orbita si in final poate patrunde intracranian. Morfopatologic este un angiofibrom cu originea pe plafonul rinofaringelui sau in fosa pterigopalatina.

Simptome si semne

Simptomatologia este definita de sindromul de obstructie nazala si de hemoragia nazala. Expansiunea fibromului se manifesta clinic prin acuze otice (otita seroasa, supurata prin obstructia tubei auditive), deformarea obrazului, exoftalmie, cefalee.

Epistaxisul este recidivant, abundent, frecvent, se opreste cu dificultate. Obstructia nazala la inceput unilaterala se accentueaza progresiv si devine bilaterala.


Diagnostic

Tumora poate fi evidentiata fie prin rinoscopie anterioara (mai rar) dar mai ales prin rinoscopie posterioara. Tuseul rinofaringelui este interzis deoarece poate produce hemoragie.

Examinarile paraclinice necesare stabilirii diagnosticului includ examenul endoscopic al rinofaringelui, tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica nucleara (RMN) cu contrast si angiografia selectiva a ramurilor carotidei externe.

Examenul imagistic (CT si RMN) permit stabilirea bilantul lezional si planificarea corecta a strategiei terapeutice. Din cauza riscului hemoragic, biopsia este contraindicata.

Evolutie

Evolutia este de 5-6 ani, decesul se produce prin  invazie intracraniana. Diagnosticul diferential se face cu vegetatiile adenoide, polipul coanal, limfoame.

Tratament

Tratamentul este exclusiv chirurgical. Pentru a diminua riscul hemoragic, interventia chirurgicala se executa dupa embolizarea selectiva a pedunculilor arteriali ai tumorii sau ligatura carotidei externe. Calea de acces clasica este transetmoidala, prin incizie para-latero-nazala; in ultimul timp metodele de extirpare sub control endoscopic sunt folosite cu succes.

Bibliografie

http://emedicine.medscape.com/article/872580-overviewUltima modificare 24 Ianuarie 2011 08:36
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati