Cuprins articol

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Infectie urinara - simptome
Boli Infectioase
20 Octombrie 2010 17:26


Simptomatologia infectiilor urinare depinde de forma clinica.

Cistita


Cistita reprezinta inflamatia la nivelul vezicii urinare. Cistita poate avea diferite etiologii: bacteriana, virala, dupa iradiere, etc.
Indiferent de etiologie, pacientii cu cistita prezinta:
• disurie - greutate la urinat
• durere pelviana
• mictiuni frecvente - pacientul urineaza la aproximativ 15 - 2 0 minute.
Alte simptome: hematurie, dureri lombare, dureri suprapubiene.

Pot fi prezente si alte simptome cu caracter general, desi acestea nu sunt specifice cistitei: frisoane, subfebra, stare de rau general.

Cistita acuta simpla se intalneste la persoanele care nu prezinta factori agravanti, cum ar fi diabet zaharat, litiaza renala, calculi vezicali, imunosupresie, etc. Cistita acuta simpla este in general o afectiune care evolueaza favorabil, se poate vindeca spontan in aproximativ jumatate din cazuri.

Cistita recidivanta apare la persoanele care au factori favorizanti si se defineste prin prezenta a cel putin 4 episoade de infectie la nivel vezical pe an.

Uretrita


Uretrita acuta - reprezinta inflamatia uretrei, frecvent de natura infectioasa. Simptomele in uretrita acuta sunt asemanatoare cu cele din cistita. Scurgerea uretrala este caracteristica pentru uretrita. Simptomele generale sunt foarte rare.

Pielonefrita

Pielonefrita acuta se manifesta prin triada clasica:
febra
• dureri lombare
• greata si varsaturi.

Pot fi prezente si simptome care arata implicarea tractului urinar inferior, simptome similare celor intalnite in cistita acuta. Atunci cand este prezenta hematuria, aceasta indica cel mai frecvent prezenta unei litiaze renale.

Pielonefrita acuta poate fi confundata cu alte afectiuni: greata si varsaturile cu afectiuni ale tractului digestiv cum ar fi gastroduodenita. Exista forme de pielonefrita in care durerea este situata la nivelul hipocondrului drept, cu iradiere la nivel lombar, ceea ce poate crea confuzia cu o colica biliara.

Pacientii care prezinta infectii urinare complicate, adica la care sunt prezenti factori agravanti: imunosupresie, cancer al tractului urinar, diabet, litiaza, etc. pot evolua rapid nefavorabil, cu instalare de septicemie si deces.

Din acest motiv, la acesti pacienti, tratamentului este o urgenta medicala si este necesara internarea. Tratamentul antibiotic trebuie instituit de urgenta si este necesara corectarea agentului agravant, atunci cand acest lucru este posibil.

Pacientii cu abcese renal reprezinta cel mai frecvent dureri lombare, febra si frisoane. Rinichiul poate fi marit de volum si aceasta se poate palpa la examenul clinic. Pacientii in stare grava se prezinta cu hipotensiunea, stare generala alterata, febra sau hipotermie, tahicardie, tahipnee.

Infectii urinare - tratament

Bibliografie

E. Pilly. Maladies Infectieuses et Tropicales 20e edition, 2006
Ultima modificare 23 Februarie 2011 12:00
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati