Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Leucemie
Hematologie
19 Decembrie 2010 21:05


Definitie

Leucemia este o afectiune neoplazica care apare prin transformarea maligna a celulelor precursoare hematopoetice (celule din care se formeaza elementele figurate ale sangelui).
Celulele maligne leucemice circula prin sange si pot infiltra orice tesut din organism.
Leucemiile apar prin proliferarea unei singure celule, celula stem limfoida sau celula stem mieloida - din acest motiv sunt denumite boli clonale.

Leucemiile pot apare prin transformarea maligna fie a celulelor sursa - acele celule capabile sa genereze toate liniile celulare - fie prin proliferarea unor celule precursoare mult mai mature, care au posibilitati de diferentiere restranse la cateva linii celulare.


Prin proliferarea clonei maligne se formeaza o populatie de celule care nu au capacitatea de a se matura. Acest fenomen se numeste blocare a maturatiei.
Celulele leucemice au capacitati de a produce factori de crestere proprii.
Celulele leucemice au avantaje de crestere fata de celulele normale, datorita factorilor hematopoetici pe care ii sintetizeaza.

Clasificare


Exista 4 forme comune ale leucemiilor:
leucemia acuta limfoblastica
• leucemia acuta mieloida
• leucemia granulocitara cronica
• leucemia limfatica cronica.


Pacientii cu leucemie acuta au o evolutie de cateva luni-saptamani, spre deosebire de cei cu forma cronica, care au o durata de supravietuire mai lunga.

In leucemiile acute se intalnesc celule care au grad de maturare mai redus, asemanator cu celulele blastice.
In leucemiile cronice predomina celulele care au aspect morfologic mai matur.
In leucemia limfoblastica acuta tipul celular predominant in maduva si sangele periferic este reprezentat de limfoblasti. In leucemia mieloblastica acuta sunt intalniti mieloblasti, uneori promielocite, monoblasti sau promonocite.
In leucemia limfatica cronica se intalnesc limfocite iar in leucemia granulocitara cronica (mieloida) se intalnesc neutrofile, mielocite sau metamielocite.

Cauze


Cauzele leucemiilor nu sunt inca cunoscute cu exactitate. Exista o interactiune complexa, intre factorii genetici si alti factori, cum ar fi varsta, statusul imunologic, modificarile hormonale, gradul de expunere la iradiere, substante chimice sau virusuri.

Iradierea


Exista dovezi care au aratat ca iradierea poate fi un factor favorizant al aparitiei leucemiei la oameni. La supravietuitorii bombardamentelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki a fost constatata o incidenta mai mare a leucemiei. De asemenea, persoanele care au primit doze repetate de iradiere, cum ar fi pacientii cu spondilita ankilopoetica, au prezentat mai frecvent leucemie.
Se considera ca exista o relatie directa intre doza de iradiere si riscul de leucemie. De asemenea, exista o perioada destul de lunga de la expunere pana la debutul leucemiei - de obicei varfuri ale incidentei leucemiilor acute sau cronice se situeaza la 5 ani dupa expunere. Iradierea determina leucemie acuta si cronica mieloida precum si leucemie acuta limfoblastica, dar nu induce leucemia limfatica cronica.
Doar o anumita parte a populatiei dezvolta leucemie dupa expunerea la radiatia ionizanta.

Substante chimice


Sunt studiate diverse substante chimice, cum ar fi poluanti de mediul inconjurator si medicamentele. Exista suficiente dovezi care arata ca benzenul este toxic pentru maduva hematogena si creste riscul de leucemie. De asemenea, unele medicamente antitumorale cum ar fi procarbazina, clorambucilul, ciclofosfamida sunt asociate cu un risc crescut de leucemie.

Virusurile


Au fost studiate cateva virusuri care ar creste riscul de leucemie. HTLV-1 determina un tip rar de leucemie, care se intalneste endemic in anumite regiuni din Japonia.

Factori genetici


Exista un numar relativ mic de cazuri de leucemie observate la una sau mai multe generatii ale aceleiasi familii. Aceste date ar putea indica interventia unor factori genetici. In acelasi timp, exista controverse, daca frecventa cu care doua sau mai multe cazuri de leucemie, care se observa in aceeasi familie este mai mare, decat frecventa care se poate observa prin probabilitate statistica. De asemenea, membrii familiei cresc de obicei in aceleasi conditii ambiante si folosesc acelasi tip de alimente, astfel ca este dificil de afirmat daca factorii genetici sunt singurii implicati in aparitia leucemiei familiale sau ar putea interveni in egala masura si factorii din mediul inconjurator.
Leucemia acuta mieloida apare mai frecvent la pacientii cu sindrom Down, anemie Fanconi sau sindrom Bloom.

Simptome si semne


Indiferent de tipul de leucemie, exista cateva aspecte comune.
Acestea sunt:
infiltrarea si inlocuirea maduvei osoase cu celule leucemice, ceea ce determina anemie, trombocitopenie si neutropenie
infiltrarea altor tesuturi si organe cu celule leucemice
cresterea metabolismului bazal, cu consumul resurselor organismului de catre masa celulara maligna, ceea ce determina pierderea in greutate si transpiratii profuze. Aceste semne arata hiperactivitate metabolica.

Pacientii prezinta:
• astenie, dispnee cauzate de anemie
• neutropenie - care este agravata de catre tratamentul citostatic si poate determina infectii severe bacteriene: pneumonie, septicemii, meningite, etc
• hemoragii cauzate de trombocitopenie.

Pacientul cu leucemie este susceptibil la infectii mai ales cu bacterii gramnegative, care provin frecvent din flora intestinala a pacientului. Sunt implicati: Escherichiae coli, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus. Alte microorganisme mai putin obisnuite cum ar fi stafilococul epidermidis pot fi deasemenea implicate ca o consecinta a utilizarii cateterelor venoase. Atunci cand tratamentul citotoxic produce o imunodepresie marcata, pot sa apara infectii cu agenti oportunisti, adica cu microorganisme care sunt prezente in mod normal la persoanele sanatoase si la care nu determina infectii. Astfel de exemple sunt: Candida, Aspergillus, Pneumocystis carinii.
De asemenea, neutropenia poate fi asociata si cu infectii generalizate si fulminante si suprainfectii ale unor infectii herpetice.
Sindromul hemoragic este reprezentat de petesii, purpura, epistaxis, sangerari gingivale, hematoame care pot apare in urma unor traumatisme minore in diferite regiuni, mai ales in zona poplitee sau pe fata dorsala a coapsei, din cauza pozitiei sezande.

Sunt mai putin frecvente sangerarile la nivelul altor organe: sistem nervos, ureche interna, ochi.
Infiltrarea extramedulara este dependenta de tipul de leucemie.

Mai mult: Leucemie - simptome

Tratament


Tratamentul este diferit in functie de tipul de leucemie.
In leucemiile acute se foloseste urmatorul model de tratament:
• inducerea remisiunii - caracterizata prin disparitia celulelor leucemice
• mentinerea si consolidarea remisiunii
• profilaxia infiltrarii sistemului nervos central


Pentru schemele de inductie se folosesc diverse medicamente: prednison, vincristina, adriblastina, etoposid. Pentru schemele de mentinere si consolidare sunt indicate metotrexat, prednison, purinetol, etc.

Transplantul medular poate fi o indicatie de tratament in formele de leucemie acuta dupa obtinerea unei remisiuni complete. Se pot folosi: transplantul medular autolog, heterotransplantul sau transplantul cu celule stem.

In leucemiile cronice, indicatia de tratament se face in functie de stadiul clinic. Se folosesc diverse medicamente citostatice: clorambucil, ciclofosfamida, fluoroarabina, etc.
Radioterapia locala este indicata intr-un numar mic de cazuri, cand exista mase tumorale care comprima organele vecine si compromit functiile vitale, cum ar fi adenopatia mediastinala.

Bibliografie

Delong Liu, Samir C Patel - Chronic Lymphocytic Leukemia, emedicine.com - Leucemie

Noriko Satake, Janet M Yoon - Acute Lymphoblastic Leukemia, emedicine.comUltima modificare 01 Februarie 2011 21:17
 

Comentarii 

 
-1 #1 viorica 2010-12-20 12:15
cat de mult se poate trai cu leucemie acuta slimfoblasitca, as dor sa aflu mai multe detalii despre aceasta boala, daca este posibil. va multumesc
Raspundeti
 
 
+3 #2 Admin 2010-12-22 16:49
Puteti citi mai multe despre leucemia acuta limfoblastica: http://www.terapiamedicala.ro/leucemia-acuta-limfoblastica
Raspundeti
 
 
+2 #3 florina 2012-11-30 16:16
mama mea are leucemie si este tratata cu predinson are si lupus eritromatus si nu i se face tratament pt niciuna dintre ele cat de grava este situatia???i sa pus doar o punga de plasma in 4 ani de zile asta cand trombocitele ai erau foarte mici.....as vrea va rog frumos sa imi explicati si mie aceasta situatie.....multumesc.
Raspundeti
 
 
0 #4 Marius 2015-03-20 21:31
din pacate sotia mea tocmai a murit acuma o saptamana de leukemia acut meulodik din pacate a trait 2 ani atata a putut sa reziste cu totu ca era o femeie foarte puternica
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati