Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Trichineloza
Boli Infectioase
03 Octombrie 2009 20:47Trichineloza este o boala produsa de parazitul numit Trichinella spiralis, care patrunde pe cale digestiva, prin consumul de carne infestata cu larve, insuficient preparata termic.

Etiologie

Trichinella Spiralis este un nematod. Parazitul adult mascul are o lungime de 1, 5 - 2 milimetri si 40 de microni grosime, femela are 3 milimetri lungime si 60 de microni grosime. Larvele au o lungime de 90 - 100 de microni si aproximativ 5 microni grosime. Sursa de infectie este cel mai frecvent reprezentata de carnea de porc, urmata de carne de vanat.

Fiziopatologie

Omul consuma larvele aflate in carnea de porc sau de vanat infestate. Larvele ajunse la nivelul tubului digestiv se vor diferentia in masculi si femele. Femelele fecundate vor elibera in decurs de o saptamana zeci de mii de larve care se vor cantona la nivel intestinal. Dupa alte cateva zile larvele vor traversa peretele intestinal si vor disemina in organism. La nivelul muschilor striati larvele formeaza chisturi. Larvele pot ajunge si in alte tesuturi atunci cand invazia este masiva (sistem nervos central, miocard).

Chisturile formate de larvele localizate la nivel muscular persista un timp mai indelungat. Evolutia acestor chisturi se poate face catre calcificare sau resorbtie.

Mare parte din manifestarile clinice si biologice sunt determinate de raspunsul imun care apare fata de antigenele parazitare (eliberarea de interleukine 1, 6 sau factor de necroza tumorala alfa).

La nivel intestinal se vor elimina larve timp de aproximativ 3 saptamani. Se estimeaza totusi ca omul nu transmite mai departe boala.

Manifestari clinice

Exista mai multe cazuri care evolueaza asimptomatic. In cazurile simptomatice, tabloul clinic se instaleaza dupa o incubatie de aproximativ doua saptamani, care poate fi mai scurta in cazurile de infestare masiva.

Majoritatea cazurilor debuteaza cu o simptomatologie intestinala: greata, varsaturi, diaree. Dupa o perioada scurta apar: febra, dureri musculare, edeme palpebrale. Aceasta triada este caracteristica pentru trichineloza. Pot exista numeroase alte simptome: inapetenta, cefalee, eruptie cutanata, manifestari respiratorii (tuse, tahipnee). Poate exista afectare cardiovasculara manifestata prin hipotensiune, aritmii, afectarea renala (hematurie, albuminurie, retentie azotata), afectare hematologica (anemie, scaderea numarului de trombocite) si afectare nervoasa (meningita, poliradiculonevrite).

Evolutia clinica poate dura de la 3 saptamani pana la doua luni. Formele usoare reprezinta aproximativ 80 % din numarul total de cazuri. Mortalitatea poate atinge 15 % din cazuri.

Diagnosticul se bazeaza pe datele epidemiologice (alte persoane bolnave, carne suspecta, examen trichineloscopic al carnii), manifestarile clinice si modificarile de laborator. Trichineloza determina eozinofilie semnificativa precum si cresterea enzimelor de liza musculara (creatinfosfokinaza, lactat dehidrogenaza, aspartataminotransferaza). Eozinofilia apare dupa aproximativ 8 zile de la consumul carnii, atinge voalarea maxima dupa aproximativ 3 saptamani de evolutie si scade treptat, poate fi prezenta chiar si la 6 luni dupa boala.

Trichineloza mai poate fi diagnosticata cu ajutorul altor teste: examenul unui fragment muscular recoltat prin biopsie, care poate evidentia larvele inchistate. Trichinela mai poate fi pusa in evidenta prin examenul coproparazitologic care evidentiaza prezenta acesteia in scaun. Diagnosticul serologic se bazeaza pe punerea in evidenta a anticorpilor specifici, cea mai folosita fiind tehnica ELISA.


Tratament

Trichineloza beneficiaza de tratament antiinflamator (in cazurile usoare antiinflamatoare nesteroidiene sau cortizonice in cazurile mai grave). Tratamentul etiologic in stadiul intestinal se poate face cu piperazina, mebendazol. In stadiul muscular cel mai folosit medicament antiparazitar este albendazolul.

terapiamedicala.ro
 

Comentarii 

 
+1 #1 Andreea 2012-04-06 21:13
Multumesc!
Raspundeti
 
 
0 #2 Maria 2012-12-16 18:07
Poti scapa de aceasta boala?..intr`un fel sau altul`?
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati