Cuprins articol

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Unghie incarnata
Dermatologie
18 Decembrie 2010 08:52


Cauze

Unghia incarnata apare mai frecvent ca urmarea a taierii incorecte a portiunii laterale si distale a lamei unghiale sau din cauza purtarii de incaltaminte prea stramta, care determina cresterea presiunii si a curburii lamei unghiale.

Patrunderea lamei unghiale in santul periunghial lateral este urmata de inflamarea secundara, cu aparitia tesutului de granulatie.

Apare in majoritatea cazurilor la nivelul degetului mare de la picioare (haluce).

Se intalneste mai frecvent la barbati decat la femei (raport 3/1). Prevalenta maxima este intre 20-30 de ani. Apare foarte rar la copii. A fost constata o transmitere familiala a riscului de unghie incarnata.

Tratament

In absenta tratamentului, unghia incarnata poate evolua spre abces periunghial, cu formarea unei colectii purulente care necesita evacuare chirurgicala. Alta complicatie este osteomielita (inflamatia tesutului osos de vecinatate), care apare rar. Osteomielita este o complicatie severa.

In stadiile initiale, unghia incarnata poate fi tratata prin aplicare locala de fenol 70%, care realizeaza o cauterizare chimica.

Tesutul de granulatie de dimensiuni mari, burjonat, necesita interventie chirurgicala, mai ales daca este suprainfectat sau cu sangerare. Interventia chirurgicala consta in excizie a tesutului in exces si eventual a portiunii de unghie care este responsabila de aparitia unghiei incarnate.† Dupa excizie se sutureaza si se reface santul periunghial lateral. Interventia chirurgicala se efectueaza sub protectie antibiotica pe cale generala, care va fi prelungita cateva zile dupa interventie. Firele se scot dupa 10-14 zile.

Tesutul de granulatie poate fi indepartat si prin electrocauterizare.

Bibliografie

Robert W Tolan - Ingrown Nails, emedicine.com - Unghie incarnataUltima modificare 18 Decembrie 2010 09:22
 

Comentarii 

 
0 #1 Mirabelaa 2011-01-27 09:09
Buna tuturor! In urma cu cateva saptamani cautam cu disperare pe google forumuri despre unghii incarnate in cautarea unei solutii pentru unghia mea incarnata in stare avansata (granuloame, infectie, dureri mari) si nimic nu ma multumea cu desavarsire.
In incercarea de a gasi o solutie buna si nedureroasa am vazut recomandari pentru domnul doctor Akram Salem de la clinica Cutismed. Domnul doctor fiind plecat pana in iunie din tara, am primit programare la domnul doctor Maher Karem, care ii tinea locul si care este un om extraordinar.
Cand am ajuns acolo, un baiat din Galati termina operatia si m-a incurajat spunand: "nu-ti fie frica, nu doare deloc". Eram speriata pentru ca avusesem experienta unei operatii pe viu, la clinica Intromed, la doctor Marinescu Luminita, care m-a operat in urma cu un an cu o foarfeca de dimensiunea celei de taiat parul si pe langa durerile insuportabile, mi-a luat o gramada bani pentru nimic, doar a umblat la unghie fara sa puna nicio substanta acolo. Nu o recomand, desi poate atunci a avut o zi proasta si nu e genul, dar pe mine m-a traumatizat.
Domnul Maher este un om extraordinar, este prietenos cu pacientul si intelegator, nu rece si ingamfat ca majoritatea doctorilor nostri care se considera "cu studii" si atat. Singurul lucru care m-a durut a fost anestezia, iar durut e mult spus. In rest nu am simtit absolut nimic. A operat foarte curat si estetic, am ramas profund impresionata, chiar nu ma asteptam sa fie atat de bine. Dupa operatie nu am avut dureri, ci doar o senzatie de discomfort in noaptea ce urma. Inca sunt in recuperare, dar pentru prima data dupa mult timp sunt optimista ca am voi vindeca in sfarsit.
O alta solutie ar mai fi proteza 3to sponge, la domnisoara Alexandra Neagu, un om deosebit de asemenea, dar este o procedura de durata si se poate aplica doar in faza de inceput a unghiei, fara granulom sau infectie. Alte metode nu recomand, scoaterea unghiei in totalitatea mi se pare o prostie si o tortura si operarea la alte cabinete cu diverse metode este nesigura si dureroasa.
Sper ca v-am putut ajuta, voi posta acest mesaj pe toate forumurile pe care le voi gasi si va recomand cu sinceritate si incredere clinica Cutismed si pe domnul doctor Maher, chiar merita sa incercati! Multa sanatate tuturor!
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati